Nikotiinipussit ovat kasvava trendi: mitä ne ovat ja miltä näyttää niiden tulevaisuus?

Nikotiinipussit ovat puhuttaneet viime aikoina enemmän, kun niiden myyntiin ja ostoon on asetettu vaihtelevasti rajoituksia. Mistä siis oikein on kyse?

Nikotiinipussit ovat muutaman vuoden ajan vallanneet markkinoita. Markkinoille on ilmestynyt uusia tuotteita ja jälleenmyyjiä – valikoima onkin suurempi kuin koskaan.

Nikotiinipussien suosio kasvoi räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun huhtikuussa 2023 kaikki niiden myyntiä koskevat rajoitukset poistettiin. Heti kesäkuussa voimaan tuli kuitenkin kielto myydä vahvoja, yli 20 mg nikotiinia sisältäviä pusseja.

Erilaiset rajoitukset nikotiinipussien ostoon, myyntiin ja markkinointiin liittyen ovat hieman hankaloittaneet alan toimijoita. Rajoituksia perustellaan vahvojen nikotiinituotteiden haittavaikutuksilla, mutta käyttäjiä tämä ei tunnu huolettavan.

Mitä nikotiinipussit ovat?

Nikotiinipussit ovat nikotiinia sisältäviä annospusseja, jotka asetetaan ylähuuleen nuuskan tavoin. Kyseessä ei kuitenkaan ole nuuska tai muu tupakkatuote, sillä nikotiinipussit sisältävät ainoastaan nikotiinia, makeutus- ja täyteaineita, suolaa ja vettä. 

Nikotiinipusseja on olemassa erilaisilla vahvuuksilla, joista perinteisin on 4 mg nikotiinia sisältävä pussi. Vahvimmat voivat sisältää jopa 50 mg nikotiinia.

Miksi nikotiinipussit ovat suosittuja?

Nikotiinipussien suosio selittyy muutamalla seikalla. Ensinnäkin ne korvaavat hyvin tupakkatuotteita, joten ne voivat olla avuksi tupakoinnin lopettamisessa.

Nikotiinipussit eivät ole terveystuote, mutta niiden aiheuttamat haittavaikutukset ovat pienempiä kuin tupakkatuotteiden käytössä. Nikotiinipussit eivät aiheuta värjäytyneitä hampaita tai pahanhajuista hengitystä.

Markkinoilla on tällä hetkellä rajattomasti makuvaihtoehtoja: tarjolla on kaikkea karkista mentholiin, joten jokaiselle löytyy mieluisa tuote. Myös tämän hetken helppo saatavuus on nostanut nikotiinipussien suosiota.

Miltä näyttää nikotiinipussien tulevaisuus?

Tällä hetkellä nikotiinipussit kuuluvat kemikaalilainsäädännön piiriin. Tulevaisuudessa on kuitenkin mahdollista, että ne katsotaan kuuluvaksi tupakkatuotteisiin, jolloin niiden lainsäädäntö määräytyy tupakkalain mukaan.

Vaikka nikotiinipusseilla ei ole tupakkatuotteiden kemikaaleista johtuvia haittapuolia, voivat ne kuitenkin aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen oireita. Tästä syystä nikotiinin määrää varmasti valvotaan jatkossakin.

Nyt suosio on kuitenkin suurta, joten voidaan olettaa markkinoiden vahvistuvan tulevaisuudessa. Savuttoman Suomen tavoite lienee realistinen, mutta nikotiinittoman ei ihan hetkeen.